Vijf vragen aan …. Luc Blok | Luciano Ice Cream Factory B.V.

‘Hoe een naam een merk wordt’

Samen met zijn vrouw Angelique (53), een echte Wassenaarse, begon Haagse Luc Blok (57), in 1988 met ijskarren door de straten en op vaste plekken in de Langstraat, bij de Wassenaarse Slag en Panbos met de verkoop van zelfbereid consumptie-ijs. 37 jaar later kent het bedrijf een mededirecteur Jean-Pierre Bax (40), 16 ijssalons in de Randstad, 3 in Caraïbisch Nederland en een ijsfabriek op de Verlengde Hoge Klei. Wat is het geheim achter het succes van deze Wassenaarse onderneming?

Kun je daar iets meer over vertellen?

‘Het was best wel sappelen in het begin. We waren toen ook echt nog seizoensgebonden. En ook nadat we in 1997 de ijssalon aan de Van Hogendorpstraat waren begonnen, kostte het nog wel enige moeite om het hoofd boven water te houden. Ons succes begon eigenlijk pas in 2013. Toen kwamen de eerste spontane verzoeken binnen van ondernemers uit de regio of wij ook niet voor hen ijs wilden gaan maken. Ons assortiment en onze kwaliteit spraken meer dan alleen Wassenaarders aan. Inmiddels krijgen we zo’n 30 van dergelijke verzoeken per jaar binnen. Daar gaan we uiterst voorzichtig mee om. Alleen met franchisenemers, die bereid en in staat zijn onze hoge standaards te handhaven, gaan we in zee. De rechtstreekse verkoop aan consumenten hebben wij zelf inmiddels achter ons gelaten. Zelfs in Wassenaar laten we dat nu aan iemand anders over.’

Hoe regel je dat op de Antillen?

‘Twee keer per jaar gaan Angelique en ik ernaartoe om te kijken of alles nog naar behoren loopt. Het ijs daar wordt ter plaatse gemaakt, maar voldoet natuurlijk wel volledig aan onze eisen. De bezoeken vormen natuurlijk ook een mooie aanleiding om het er zelf ook even van te nemen. In Wassenaar beperkt zich mijn ontspanning vaak tot alleen maar één keertje golfen in de week op Rozenstein, waar ik dan lekker mijn hoofd kan leeg maken tijdens een rondje langs de holes. Mijn telefoon staat dan ook uit. Zelf voetballen -een andere passie van mij- zit er in verband met enige blessures helaas niet meer in.’

Hoe zie jij als voorzitter van het centrummanagement de toekomst?

‘De herinrichting, die thans wordt uitgevoerd, beschouw ik als de redding van het dorpscentrum. Ik vertrouw erop dat als die is voltooid, de leegstand weer gaat verdwijnen. Zeker nu verkleining van winkels geen taboe meer is en de woonfunctie aldaar ook wordt versterkt. Meer zorgen maak ik me over de vestigingsplaats van de ijsfabriek. Het is een prachtige plek om nieuwe huizen en appartementen neer te zetten. Maar dan moet er voor de bedrijven hier wel vervangende ruimte worden gevonden. Ik heb nog geen signalen ontvangen dat de gemeente zich daarvoor ook volledig inzet en de ervaringen met hun hulp, toen wij ons hier 6 jaar geleden vestigden waren ook niet bijster positief.’

Wie kunnen verder nog bij jou terecht?

‘In de eerst plaats vakgenoten. Ik ben voorzitter van het Gilde van Meesterijsbereiders en de commissie meesterproef en bestuurslid van NL-ijs. Ik mocht ook een aantal jaren de afdeling Wassenaar van Koninklijk Horeca Nederland aanvoeren. En diverse Wassenaarse clubs en non-profit organisaties worden door mij gesteund. Vaak in natura, want wie wil er nou niet een lekker ijsje of ijsdessert bij zijn of haar evenement.’

Toekomstplannen?

‘Ik ben inmiddels de trotse opa van een tweeling van 4 en vader van twee dochters van respectievelijk 33 en 29. Liefst ga ik zo lang mogelijk en in elk geval zeker nog 10 jaar door op de huidige weg. Ondertussen kan Jean-Pierre dan steeds verder doorgroeien in het bedrijf. En ik zie voor mezelf tot op hoge leeftijd nog wel een taak in het controleren en bekijken van de ijssalons die ons ijs verkopen of dat willen gaan doen. Stil zitten is niks voor mij. En gelukkig blijven er zo uitdagingen genoeg over.’

Luciano Ice Cream Factory B.V.
Luc Blok
Verlengde Hoge Klei 46
2242 NS  Wassenaar
T: 06-51705824
E: luc@ijssalonluciano.nl
I: www.ijssalonluciano.nl

Foto: Luc Blok (l) met vrouw Angelique en compagnon Jean-Pierre Bax, het directieteam van meesterijsbereider Luciano Ice Cream Factory in Wassenaar (Foto: PR)