Vijf vragen aan… Joep Bruijnzeels | Restaurant La Casita

‘Zo vader, zo zoon maar wel met een omweg’

Vader Paul opende na een heel andere carrière zo’n tien jaar geleden La Casita, een op de Spaanse keuken georiënteerd restaurant aan de Voorstraat in Voorschoten. Het begin van een succesvol nieuw avontuur, waarvan hij, Joep Bruijnzeels (27) en Xander Piket nu ook deel uitmaken. Samen met een trouwe staf medewerkers en medewerksters en inmiddels ook al weer bijna vijf jaar een tweede vestiging aan de Van Hogendorpstraat in Wassenaar.

Altijd al in de voetsporen van je vader willen treden?

‘Bepaald niet! Na VWO op het Adelbert College ben ik werktuigbouwkunde in Delft gaan studeren en toen ik dat toch niet leuk genoeg vond nog 2 jaar een Hbo-opleiding op de Haagse Hogeschool gevolgd. De daarbij behorende verplichte stage maakte mij pas duidelijk dat ik op de foute weg zat. En toen was de keuze snel gemaakt. Werken in Pa’s zaak, wat ik als student al heel vaak deed, was wel fijn en uitdagend, zeker toen de mogelijkheid zich voordeed om met Pa en bedrijfsleider Xander ook  een vestiging in Wassenaar te starten. Maar ik moest eerst natuurlijk wel elders (Prentenkabinet Leiden) ervaring opdoen en de nodige diploma’s voor horecaondernemer halen.’

En ging het daarna allemaal van een leien dakje?

‘Dat was zeker niet het geval. We hadden nog maar net het Wassenaarse huurcontract getekend en allerlei aannemers besteld voor een verbouwing of corona brak uit. Gelukkig konden de aannemerscontracten worden ontbonden en konden we de verbouwing nu zelf doen. Daardoor voelt het nog meer als mijn eigen zaak. Halverwege 2020 konden we even officieel open, maar we moesten door een nieuwe coronagolf al weer gauw dicht. Personeel dat net was aangenomen, werd noodgedwongen weer ontslagen, want bedrijfsstarters kregen in tegenstelling tot andere bedrijven geen coronasteun. Gelukkig konden we vanaf februari 2022 echt open en wisten de Wassenaarders en toeristen ons al heel gauw heel goed te vinden.’

Zijn er verschillen tussen Voorschoten en Wassenaar?

‘Wassenaar kent een echt toeristenseizoen, waarin we vooral gasten van elders bedienen. Voorschoten moet het het hele jaar van vooral inwoners van het eigen dorp hebben. De Voorschotense vestiging kent ook een B&B faciliteit met 5 kamers. Toerisme stelt daar niet veel voor. Na de brand bij De Gouden Leeuw bieden wij daar nu zelfs de grootste overblijfmogelijkheden van het dorp. Verder is het concept hetzelfde: drie tot vier keer per jaar passen wij voor beide vestigingen onze kaart aan, waarbij we rekening houden met het seizoen. Zo komt er deze herfst weer meer wild op de kaart. Als het kan met een Spaans tintje natuurlijk, hoewel wij ons ook graag door andere keukens laten inspireren.’

Wat zijn jullie toekomstplannen?

‘Privé: ik ga binnenkort samenwonen met mijn vriendin in een huis aan de Leidseweg in Voorschoten. De afgelopen tijd veel aandacht besteed aan het opknappen daarvan. Zakelijk: we willen ook meer gaan doen in catering vanuit een pand op Bedrijventerrein Dobbewijk in Voorschoten. In de coronatijd hebben we daarmee al ervaring opgedaan en bij ZZ Leiden, de bekende basketbalclub mogen we dat nu al voor de businessclub verzorgen. We doen dat bewust niet vanuit één of beide restaurants omdat daar de focus volledig op de daar langskomende gasten moet blijven liggen. Daarom zijn we ook zo blij met het Wassenaarse centrumplan, waardoor de Van Hogendorpstraat autoluw wordt en nog plezieriger om op ons terras te vertoeven.’

Horecapersoneel vinden blijft zeker wel lastig?

We prijzen ons gelukkig dat we een zeer trouwe groep medewerkers om ons heen hebben verzameld. In de bediening vaak uit de eigen dorpen afkomstige studenten, die in de regio studeren en meestal hun hele studieperiode bij ons aan de slag blijven. En ook de koks lopen al heel wat jaartjes bij ons rond. We doen er ook alles aan om het hen naar de zin te maken. Bij hard werken past een goede beloning, maar ook elke avond een gezellig drankje na afloop en een jaarlijks teamuitje. Uiteindelijk bepalen zij het succes van de zaak.’

Restaurant La Casita
Joep Bruijnzeels
Van Hogendorpstraat 139
2242 PE  Wassenaar
T: 070-2170616
E: wassenaar@la-casita.nl
I: www.la-casita.nl

Foto: Joep Bruijnzeels, hier bezig met de bereiding van een heerlijke Spaanse koffie, ontvangt graag alle Wassenaarders bij La Casita aan de Van Hogendorpstraat. (Foto: PR)